87 - Resepi (Kuih Jawa @ Kuih Topi)

shaizhar
1

Nak resepi ke? Tetiba terlebih rajin dan tekak nak makan yang manis-manis. Bahan-bahannya pun ada. Jadi jomlah masak.

* Tepung gamdum 1 cawan
* Tepung beras 1/2 cawan
* Gula merah setengah cawan
* Gula pasir anggarna setengah cawan atau sesedap rasa (nak manis lebihkan)
*Garam sedikit.

Cara memasak.
Masukkan semua bahan-bahan tadi dan gaul sehingga sebati. Kalau ikutkan resepi asal boleh blander or putarkan dengan mixer sampai halus. Sebab semua benda tu tak ada. Gaul-gaulkannya dengan sedaya updata selama beberapa minit dan perap sekurangnya 3 jam.

Nak makan sediri kan bukannya buat jual. Jadi rupa parasnya seadanya sahaja. Janji ada rasa walaupun tak terlalu manis kan.

Dapatlah dalam 7 keping. Lagi satu keping tak ada dalam gambar sebab dah masuk mulut.

Nota Kaki : Walaupun tak sempurna mana tapi rasa tu ada la. Boleh lah buat rasa-rasa. Ada satu makanan ni dah lama tak makan.Bahan dah hampir lengkap tapi tue lah kena cari daun pisang. Rasa macam malas pulak sebab nak kena rebus-rebus bagai ni kan. Tengok lah kalau rajin nanti akan kongsi dan cara masaknya di sini serta resepi seadanya.







 

Post a Comment

1Comments

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging.

  1. kalau kelantan punya, warna putih ;) memang my fav laaa...tp tak reti mkn yg kaler brown gini

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !